Reflü Nedir? Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi
Reflü hastalığı ya da mide reflüsü, mide içeriğinin yemek borusuna ve hatta ağıza kadar geri kaçmasıdır. Reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça sık görülen bir hastalıktır. Reflü, gastroözefageal reflü olarak da bilinir. Özellikle yemeklerden sonra göğüs kafesinin arkasında hissedilen yanma şeklinde kendini gösterir. Bazen ağza gıdalar ve acı su gelir.
Reflü (gastro-özofajialreflü hastalığı) hastalığı nedir ?
Mide içeriğinin mideden yemek borusuna ve hatta ağıza kadar geri kaçması ile seyreden hastalıktır.
Reflü hastalığı nasıl ortaya çıkar ?
Yemek borusunun alt kısmında gıdaların mideye geçişine izin veren, ama mideden yemek borusuna kaçışı önleyen valv benzeri çalışan kas yapısı vardır. Aynı zamanda yer çekimi ve yemek borusunun alt kısmındaki peristaltik hareketler sonucu gıda yemek borusundan mideye doğru geçiş sağlamaktadır.
Eğer belirtilen fonksiyonlarda bir sorun gelişirse, hastalarda reflü atakları sıklaşır ve hastada reflü hastalığı ortaya çıkar.
Her reflü hastalık mıdır ?
Her reflü hastalık değildir. Normal bireylerde de çok yeme sonrası veya asitli yiyecekler sonrası mide içeriğinin yemek borusuna kaçması söz konusudur. Çocuklarda ve erişkinlerde yatar pozisyonda da reflü görülebilir. Ama bu durum henüz bir hastalık demek değildir.
Reflü hastalığının belirtileri nedir ?
2 tür reflü belirtisi vardır :
Tipik reflü belirtileri :
- Midede yanma
- Ağızda acı tat
- Göğüs ağrısı
- Yenilen gıdaların ağza geri gelmesi
Atipikreflü belirtileri :
- Kuru öksürük
- Sinüzit
- Seste kalınlaşma
- Ağız kokusu
- Diş çürümesi
Reflü hastalığının tanısı nasıl konulur ?
- Hastanın öyküsü alınır ve şikayetleri araştırılır.
- Özofagus pasaj grafisi – bunun için kontrastlı madde hasta tarafından yutulur ve seri röntgen grafileri (floroskopi) çekilir.
- Endoskopi – özofagus ve mide iç duvarı değerlendirilir.
- 24 saatlik pH– metremonitorizasyonu – mide içeriklerinin yemek borusuna kaçışı ve yemek borusunda mide içeriğinin kalma süresini değerlendirir.
- Özofagus manometresi – özofagus hareketlerini değerlendiren yöntemdir.
Reflü hastalığının tedavisi nedir ?
- Yaşam tarzı değiştirilmeli (uygun diyet) –uzun süre aç kalmamak, yemeklerin iyi çiğnenmesi, sıvı alımının yemekten 30 dakika önce veya sonra kabul edilmesi, alkol ve baharatlı yiyeceklerin azaltılması, yağlı yemek ve gazlı içecekleri azaltılması, kahvenin azaltılması
- İlaç tedavisi – mide asit salgısını azaltan ilaçlar, mide içeriğinin boşaltılmasını kolaylaştıran ilaçlar, mide ve yemek borusunun asidin etkisinden iç duvarının (mukoza)korunması amacıyla kullanılan ilaçlar tedavide kullanılmaktadır.
- İlaca cevap alınamayan ve ağırlaşmaların görüldüğü reflü hastalıklarında cerrahi tedavi
Reflü hastalığı tedavi edilmezse ne olur ?
- Barrett özofagusu (yemek borusunun alt ucunda yara oluşumu)
- Farenjit, larenjit ve ses kısıklığı
- Sinüzit ve otit
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
- Demir eksikliği anemisi
- Tedaviye dirençli astım
- Diş çürükleri
- Uyku bozuklukları
- Sandifer sendromu (kafayı sürekli geri atma durumu)
Bebeklerde reflü tedavisinde ne yapılır ?
Bebeğin yatış pozisyonu uygulanarak reflünün önlenmesi amaçlanır. Bunun için bebeğin kafası vücuduna göre bir miktar yüksekte tutulmaktadır.
Reflü hastalığında cerrahi tedavi uygulanır mı ?
Eğer hasta ilaç tedavisine cevap vermezse veya hastada reflü hastalığının komplikasyonları (ağırlaşmaları) gelişirse, hastaya cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Reflü hastalığında hangi cerrahi uygulanmaktadır ?
Hastalara Nissen fundoplikasyonu uygulanmaktadır. Bunun için midenin antrum denilen üst kısmı karın içindeki özofagus çevresinde döndürülmektedir. Bu ameliyat ile mide içeriğinin özofagusa kaçışı önlenmektedir.
Ameliyat açık veya kapalı (laparoskopik) yöntemle uygulanmaktadır.