Roza Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

Roza krem, metronidazol ve üre içeren bir ilaçtır. Bu ilaç 30 gramlık ambalajında satışa sunulur. Genellikle rozasea hastaları tarafından hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri azaltmak amacıyla kullanılır. İlaç beyaz renkli ve kokusuz bir yapıya sahiptir. İlacın antiprotozoal ve antibakteriyel etkileri vardır. Bunun anlamı parazitlere ve bakterilere karşı etki göstermesidir. İlacın üre içeriği ise yumuşatıcı ve koruyucu bir etki sağlar. Bu sayede cildinizde nemlendirici etki yapar. Aynı zamanda elastikiyet sağlayarak olumsuz dış unsurlara karşı direncin yükseltilmesine yardımcı olur. Roza kremi doktorunuz tarafından reçete edilmeden kullanmanız tavsiye edilmez. Cildinizde var olan problemleri ilk önce bir dermotoloğa göstererek altta yatan sebepleri öğrenmeniz gerekir. Sorun Roza kremin tedavi edebileceği bir nitelik taşıyorsa hekiminiz sizden bu kremi kullanmanızı ister. 

Roza Krem İçeriği Nasıldır?

Roza krem içeriğinde şu maddeler yer alır:

  • Disodyum EDTA
  • Setostearil alkol
  • Gliserinmonostearat
  • İzopropilmiristat
  • Sıvı parafin
  • Beyaz yumuşak vazelin
  • Siklometikon
  • Polisorbat 80
  • Poloxamer 401
  • Polisorbat 20
  • Butilhidroksianizol (E320)
  • Triklozan
  • Klorheksidinhidroklorür
  • Saf su

Roza Krem Ne İçin Kullanılır?

Roza krem prospektüsünü okuduktan sonra kullanılmalıdır. Kullanım sırasında uygun miktarda krem ele alındıktan sonra cilde sürülür. Rozasea hastalığına bağlı olarak cilt üzerinde oluşan kızarıklıklar, kabarcıklar ve kaşıntı Roza krem ile giderilir. Kremi sorunlu bölgelere uygulamanız yeterlidir. Uygulama sırasında cildinizin temiz olması ilacın derin noktalara ulaşması açısından önemlidir. 

Roza krem kullanımı sırasında mukoz membranlara temas ettirilmemesi gerekir. Yüzünüzde yaralar varsa kremi yara üzerine sürmemelisiniz. Bunun yanı sıra gözlerinize çok yakın noktalara uygulama yaparken dikkatli olmalısınız. Gözü, kremin değdiği durumlarda bol su ile durulamanız gerekir. 

Kullanım sürecinde beklenmeyen etkiler ortaya çıktığında kremi bırakmalı ve vakit kaybetmeden hekiminize bilgi vermelisiniz. Kan hastalıkları ile mücadele edenlerin Roza kremi kullanması sakıncalı olabilir. Kan hastalığınız varsa kullanım öncesi bu konuda doktorunuza danışmalısınız. Roza kremi sürdüğünüz bölgeleri güneşe uzun süre maruz bırakmamalısınız. Kullanım süresini doktorunuzun tavsiyesine uygun şekilde belirlemelisiniz. 

Roza Krem Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

Roza krem çocukların kullanımı için uygun değildir. Her ihtimale karşı alkol kullanımı sırasında bazı maddelerin etkileşim ihtimali olduğu için uygulama yapılmamalıdır. Hamilelerde kullanım için ilk etapta hekim tarafından yarar-zarar dengesi dikkate alınır. Zorunlu haller dışında kremin gebelik boyunca kullanımı tavsiye edilmez. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra kullanım sırasında gebe olduğunuzu fark ettiğiniz takdirde doktorunuza danışmanızda fayda vardır. 

Emzirme sürecinde de Roza kremin kullanımında hassas davranılmalıdır çünkü ilaçta bulunan bazı maddeler süte geçebilir. Metronidazol ve üre maddeleri süte geçme ihtimali olanlar arasında yer alır. Bu nedenle çok gerekmedikçe emzirme döneminde Roza krem kullanımından kaçınılmalıdır. Ürünün araç ve makine kullanımı sırasında olumsuz etkiye yol açtığına dair bir bulgu yoktur. 

Roza Krem Farklı İlaçlarla Birlikte Kullanılır mı?

Roza krem kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlarla bir arada kullanıldığında bazı etkilere yol açabilir. Varfarin ve diğer kumarin grubu antikoagülan ilaçlarının etkisini artırdığına yönelik daha önce yan etkiler bildirilmiştir. Metronidazol ile pıhtılaşma önleyici ilaçlar bir arada kullanıldığında ise pıhtılaşma sürecinde bazı değişimler meydana geldiğine dair bildirilen vakalar görülmüştür. Bu nedenle kullandığınız ilaçları hekiminize bildirerek Roza kremle kullanılıp kullanılmayacağına dair görüş alabilirsiniz. 

Roza Krem Nasıl Kullanılır?

Roza krem genellikle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere kullanılır. Hekiminiz başka türlü kullanmanızı da tavsiye edebilir. Genellikle 3-4 ay süreli bir kullanım öngörülür. Bu süre hekim tavsiyesiyle 2 yıla kadar uzayabilir. 

Roza Krem Kortizonlu mu?

Roza Krem, kortizon içermez. Ancak, içeriğinde kullanılan bileşenler markaya ve formülasyona göre değişiklik gösterebilir. Ürünün etiketini kontrol ederek veya doktorunuza danışarak kesin bilgi alabilirsiniz.

Roza Krem Yüzde Ne Kadar Kalmalı?

Roza Krem genellikle ciltte 20-30 dakika kadar kalabilir. Uygulama sonrası cildin emmesi için bu süreyi beklemek önemlidir. Daha uzun süre kalması gereken özel bir durum yoksa, cildin nemlenmesi için bu süre yeterlidir.

Roza Krem Yüze Sürülür mü?

Evet, Roza Krem yüz bölgesine uygulanabilir. Ancak, göz çevresinden ve açık yaralardan kaçınılmalıdır. Kremi kullanmadan önce cildin temiz olduğundan emin olun.

Roza Krem Yan Etkileri

Roza Krem kullanımı sonrası bazı yan etkiler görülebilir. Bunlar:

  • Ciltte tahriş
  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Alerjik reaksiyonlar (nadir)

Eğer bu belirtiler ortaya çıkarsa, kullanımı durdurmalı ve bir doktora danışmalısınız.

Kaynak: https://pdf.ilacprospektusu.com/16424-roza-krem-30-g-kt.pdf

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)