20'lik diş ağrısı nedir? Neden olur? Evde ne yapılmalı?
20'lik dişler, ağızdaki en son çıkan dişlerdir ve genellikle 17-25 yaşları arasında çıkarlar. 20'lik dişlerin çıkması sırasında ağrı, şişlik ve iltihaplanma gibi belirtiler görülebilir.
20'lik diş ağrısının nedenleri
- Yer darlığı: 20'lik dişler için ağızda yeterli yer olmadığında, dişler gömülü kalabilir veya yanlış açıda çıkabilir. Bu durum, diş etlerinde ve çene kemiğinde ağrıya neden olabilir.
- Enfeksiyon: Gömülü 20'lik dişler, yiyecek ve bakteri birikmesi nedeniyle kolayca enfekte olabilir. Bu durum, diş etlerinde kızarıklık, şişlik, ağrı ve apse oluşumuna yol açabilir.
- Diş eti hastalıkları: Yetersiz ağız hijyeni, 20'lik dişlerin etrafında diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu durum da ağrıya neden olabilir.
20'lik diş ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler
- Diş ağrısı için üretilmiş jeller veya spreyler kullanmak: Bu ürünler diş etlerini uyuşturarak ağrıyı geçici olarak hafifletebilir.
- Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak diş etlerini rahatlatabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
- Diş ağrısına iyi gelen karanfil gibi doğal yöntemleri denemek: Karanfil, diş ağrısını hafifletmek için kullanılan doğal bir yöntemdir. Karanfil yağı veya karanfili dişin ağrıyan bölgesine koymak ağrıyı hafifletebilir.
- Ağrı kesici kullanmak: Doktorunuza veya diş hekiminize danışarak ağrı kesici kullanabilirsiniz.
20'lik diş ağrısı için diş hekimi tedavisi
Diş hekimi, diş ağrısının nedenine göre çeşitli tedaviler uygulayabilir. Bu tedaviler şunları içerebilir:
- Antibiyotik tedavisi: Enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
- Diş eti temizliği: Diş eti iltihabını tedavi etmek için diş eti temizliği uygulanabilir.
- Cerrahi müdahale: Gömülü 20'lik dişler, ağrıya neden oluyorsa veya enfekte oluyorsa cerrahi müdahale ile çekilebilir.
Sen de kendi sorunu sor
Bunlar da ilginizi çekebilir
Yirmi yaş dişini çektirmek gerekir mi?
Bir sıkıntıya neden olmadığı sürece yirmi yaş dişini çektirmek gerekmez. Tam gömülü olan dişlerde ağrı sorunu varsa, gömülü yirmilik diş nedeniyle kist oluşmuşsa, çürüme ve apse oluşumu varsa yirmilik dişin çekilmesi uygundur.
Ağız ve diş sağlığı nedir?
Ağız ve diş sağlığı; ağız ve diş bölgesinin zararlı organizmalara, olası tehlikelere karşı korunması, bakımının düzenli yapılması ve estetik olarak bu bölgede beklentilerin karşılanması adına yapılan düzenli uygulamalardır.
Ağız sindirim sisteminin ilk başlangıç noktası olduğundan dış dünyaya karşı açık ve tehlike altındadır. Üstelik besinlerle direkt olarak temas ettiği için mikroorganizmaların çoğalmasına çok uygun bir ortama sahiptir. Ağız ve dişlerde doğru, düzenli ve etkili bir şekilde ağız ve diş bakımı yapılmadığında önemli sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Ağız içinde yer alan dokular ve dişlerde bakım eksikliğine bağlı çok çeşitli hastalıklar çıkabilir. Bu durum vücutta birçok fonksiyonu etkileyen sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Aynı zamanda bakımsız olan ağız ve dişler görünüm açısından da kişilerde sosyal, psikolojik ve fizyolojik problemlere yol açabilir.
Tüm bu nedenler sebebiyle ağız ve diş bakımı her yaşta dikkat etmeniz gereken bir husustur.
Süt dişleri çekilir mi?
Süt dişleri, sorun olduğunda çekilir mi? Süt dişlerindeki çürük tedavi edilmediği zaman ağrı, apse, yetersiz beslenme, büyüme ve gelişme, konuşma bozukluklarına neden olabilir. Bu çürükler tedavi edilebilir. Ancak zorunlu olduğunda da süt dişi çekilebilir. Bu durumda diş etinin kapanmaması ve alttan gelecek olan kalıcı dişin çıkabilmesi için yer kaplayıcılar kullanılır.
Ağız kurumasına hangi bölüm bakar?
Ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin yetersiz tükürük salgılamasından kaynaklanan ve kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Peki ağzı kuruyan bir kişi hastaede hangi bölüme gitmeli? Hangi bölümden randevu almalı? Ağız önemli bir organdır. Görevi gereği ağzın içinin sürekli olarak nemli olması gerekir. Bunun için de tükürük bezleri tükürük salgılar. Tükürük salgısı ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Eğer tükrük yeteri kadar üretilemez ise, ağız içi nemliliğini yitirir ve kurur. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilaçlar da tükürük miktarını azaltır. Ağzın kuruması sonucu dişlerde çürüme, dişeti hastalıklarında artış ve ağız içinde sıkça mantar enfeksiyonları görülür.
Ağız kuruluğuna hangi bölüm bakar? Ağzı kuruyan bir kişi hastanede hangi bölüme, hangi bölüm doktoruna gitmeli?
Ağız kuruluğundan yakınan bir kişi öncelikle bir iç hastalıkları (dahiliye) doktoruna gitmeli. Altta yatan nedene göre doktorunuz sizi gerekirse kulak burun boğaz, romatoloji ya da diş hekimliği bölümüne yönlendirecektir.
Ağız kuruluğu neden olur?
Ağız kuruluğu, ağızdaki bezler tarafından salgılanan tükürük miktarının yetersizliği sonucu ortaya çıkar. Kişiyi oldukça rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren bu durum çeşitli hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Ağız kuruluğunun başlıca nedenleri şunlardır;
Kullanılan bazı ilaçlar ağız kuruluğunan neden olabilir. Depresyon ilaçları, idrar kaçırma tedavisinde kullanılan ilaçlar, alerji ilaçları, diüretikler, kalp ilaçları, ağrı kesiciler, yatıştırıcı ilaçlar ve tansiyon ilaçları ağız kuruluğuna yol açabilir.
Ağız kuruluğu, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Şeker hastalığı (diabet), parkinson hastalığı, sjögren sendromu, HIV/AIDS gibi hastalıklar ağız kuruluğuna neden olabilir.
Radyasyon tedavisi ve kemoterapi ağız kuruluğuna neden olabilir.
Alkol ve sigara kullanımı
Burun tıkanıklığı
Peki ağız kuruluğu olan bir kişi hangi bölüm doktoruna gitmeli? Öğrenmek için tıklayın
Ağız kokusu nedenleri nelerdir?
Ağız kokusu tıpta halitosis olarak bilinir. Genellikle ağız boşluğundan kaynaklanır. Ağız kokusu yapan başlıca nedenler şunlardır;
- Ağız boşluğu (diş, diş eti iltihabı)
- Solunum sistemi hastalıkları (akciğer ilithabı, bronşektazi)
- Sindirim sistemi hastalıkları (mide reflüsü gibi)
- Boşaltım sistemi kaynaklıdır. (üre, böbrek yetmezliği gibi)
- Beslenme alışkanlığı
- Kullanılan ilaçlar
Ağız kokusu (halitozis) nedir?
Ağız kokusu (halitozis), hoş olmayan nefes kokusu olarak tanımlanabilir. Ağız kokusunun nedenleri çeşitlidir. Hem erkekler hem kadınlar arasında sıkça görülebilen ağız kokusu, kişilerin sosyal yaşantılarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Halitozis, ağız içi veya ağız dışı nedenlerden kaynaklanabilir..
Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir?
Ağız kuruluğunun başıca nedeneleri şunlardır;
- Tükrük bezi hastalıkları
- Romatoid Artrit, Sjögren sendromu, Sistemik Lupus Eritematozus, Skleroderma gibi otoimmun hastalıklar
- Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)
- Hepatit (Karaciğer iltihabı)
- Vitamin Eksikliği ( A vit, B12, C vitamin eksikliği)
- Menopoz
- Stres
Kanal tedavisi acıtır mı ?
Kanal tedavisi öncesinde, işlemin uygulancağı bölge iğe ile uyuşturulur. Böylece kanal tedavisi sırasında kişi herhangi bir acı ya da ağrı duymaz. İşlem yapılacak bölgenin diş etine ince bir iğne ile uyşturucu etkisi olan ilaç verilir. Batırılan bu iğne ise sadece birkaç saniye sinek ısırığı şeklinde hafif bir acı veriri.
Kanal tedavisi zor bir tedavi midir?
Kanal tedavisi sırasında, dişin ortasındaki boşlukta (kanal) bulunan sinir ve diş özü (pulpa) çıkartılarak dişin iç kısmı temizlenir. Daha sonra bu boşluk özel bir dolgu maddesi ile doldurulur. Kanal tedavisi, her ne kadar toplum arasında zor bir tedavi olarak görülse de, gelişen teknolojinin sağladığı kolaylıklar ve uzman bir endodontist tarafından gerçekleştirildiği takdirde kolay bir tedavi yöntemidir.
Yeni SSS
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) tedavisi, semptomların şiddetine ve tipine bağlı olarak kişiselleştirilmelidir. İBS, huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Tedavi genellikle genel yakla ...
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) farklı şiddetlerde olabilir. En önemli belirtisi karın ağrısıdır. Başlıca irritabl bağırsak sendromu belirtileri şunlardır; Karın Ağrısı veya Kramp Karın bölgesinde ağrı, şişkinlik veya kramp şeklinde hissedilebilir. Ge ...
Boğaz reflüsü (laringeal reflü), mide asidinin yemek borusunu geçip, boğaz ve gırtlağa kadar yükselmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, gastroözofageal reflü hastalığı ile ilişkilidir ancak asit, yemek borusunun ötesine, daha üst bölgelere yani gırtlak ve ses tellerine ulaşır. ...
Boğaz reflüsü, mide asidinin yemek borusunu geçerek, boğaz ve gırtlağa ulaşmasıdır. Bu durum, genellikle gastroözofageal reflü hastalığının bir sonucu olarak gelişir. Mide asidinin yukarı doğru hareket etmesiyle boğazda yanma, ...
Zoretanin etken maddesi isotretinoin olan ve akne tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ciddi, tedaviye dirençli akne vakalarında tercih edilir. Zoretanin, A vitamini türevi olan bir ilaçtır ve oldukça etkili olmakla birlikte, ciddi yan etkiler de oluşturabilir. Bu nedenle ...
Cipralex (etken maddesi escitalopram), depresyon, anksiyete ve bazı diğer ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan bir antidepresandır. Cipralex kullanırken bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler genellikle tedaviye başlandıktan sonra birkaç hafta içinde belirginleşir ve zamanla ...
Bağırsak hastalıkları ile ilgilenen doktor, gastroenteroloji doktorudur. Bağırsak hastalıkları için gitmeniz gereken doktor gastroenterologtur. Gastroenterologlar, sindirim sistemi ve bununla ilişkili organlar (özellikle mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas) ile ilgili hastalık ...
Bağırsakla ilgili sağlık sorunları için başvurmanız gereken bölüm gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümleridir. Bu bölüm uzmanları, bağırsak hastalıklarıyla ilgilenir. Bağırsak hastalıkları ile ilgilenen bölümler şunlardır; ...
Ursofalk, safra asidi türevi olan ursodeoksikolik asit (UDCA) içeren bir ilaçtır ve genellikle karaciğer hastalıkları, safra taşı ve safra yolları hastalıkları gibi durumların tedavisinde kullanılır. Ursofalk, safra asitlerinin zararlı etkilerini azaltarak karaci ...
Migren ataklarını hafifletmek için reçetesiz satılan ilaçlar arasında parasetamol (Parol, Minoset), ibuprofen (Brufen, Advil) ve naproksen (Apranax) gibi NSAİİ'ler bulunmaktadır. Kafein içeren kombine ilaçlar (örneğin, Excedrin Migraine) de migren ağrısını hafifletebilir. Ancak bu ilaçlar mideye ...
Arveles (deksketoprofen) ve Parol (parasetamol) birlikte alınabilir, çünkü farklı etki mekanizmalarıyla ağrıyı daha etkili bir şekilde hafifletebilirler. Ancak bu kombinasyon, mide rahatsızlıkları veya karaciğer sorunları gibi yan ...
Tekerlekli sandalye fiyatları, oldukça geniş bir yelpazede değişiklik gösterir. 2024 Aralık ayı itibariyle, en temel manuel sandalyeler 450 TL'den başlayabilirken, ileri teknoloji ürünü, motorlu ve kişiye özel tasarlanmış modeller 60.000 TL'yi hatta daha fazlasını bulabilir. Fiya ...
Evet, masaj cihazları kas ağrısına genellikle iyi gelir. Kas ağrıları genellikle kasların aşırı kullanımı, yanlış duruş, stres veya gerginlikten kaynaklanır. Masaj cihazları, kas dokusuna derinlemesine baskı uygulayarak kan dolaşımını artırır, kaslarda biriken laktik asidin atılm ...
Saç dökülmesini azaltmak ve saç sağlığını desteklemek için bitkisel içerikli şampuanlar etkili olabilir. Kafein içerikli şampuanlar, saç köklerini uyararak dökülmeyi azaltabilir ve saçın güçlenmesine yardımcı olabilir. Isırgan otu özlü şampuanlar, saç köklerini g ...
Ella, aç veya tok karnına içilebilir. Ella'nın (ertesi gün hapı) etkinliği üzerinde yemek yeme durumunun bir etkisi yoktur. Ella'nın etkinliği mide bulantısından etkilenmez, bu nedenle yemeklerle birlikte almanız gerekmez. Ancak, bazı kadınlar ilacı yiyeceklerle birlikte almanın ...