Mesane kanseri sağkalım oranı ne kadardır?
Mesane kanseri sağkalım oranları, bazı faktöre göre değişir. Bu faktörler aşağıdaki gibidir;
Mesane kanserinin evrelerine göre sağkalım oranları;
- Erken evre (Ta ve T1): Bu evrelerde kanser, mesanenin iç astarında sınırlıdır ve 5 yıllık sağkalım oranı %90'dan fazladır.
- Lokal ilerlemiş evre (T2 ve T3): Kanser mesanenin kas tabakasına yayılmış olabilir, ancak lenf nodlarına veya diğer organlara sıçramamıştır. 5 yıllık sağkalım oranı %60-80 arasındadır.
- İleri evre (T4): Kanser mesanenin ötesine yayılmış ve lenf nodlarına veya diğer organlara sıçramıştır. 5 yıllık sağkalım oranı %20-40 arasındadır.
Mesane kanserinin tipine göre sağkalım oranları;
- Yüzeysel (kası tutmamış) kanser: Bu tip kanser mesanenin iç astarında sınırlıdır ve kas tabakasına yayılmamıştır. 5 yıllık sağkalım oranı %90'dan fazladır.
- Kası tutmuş kanser: Bu tip kanser mesanenin kas tabakasına yayılmıştır. 5 yıllık sağkalım oranı %60-80 arasındadır.
Mesane kanserinde uygulanan tedaviye göre sağkalım oranları;
- Cerrahi tedavi: Mesane kanseri tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem cerrahidir. Cerrahi, tümörün tamamını veya bir kısmını çıkarmak için kullanılabilir.
- Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan ilaç tedavisidir. Kemoterapi, cerrahi öncesi veya sonrası kullanılabilir.
- Radyoterapi: Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X-ışınları veya protonlar kullanılır. Radyoterapi, cerrahi öncesi veya sonrası kullanılabilir.
Hastanın genel sağlık durumuna göre mesane kanseri sağ kalım oranları;
- Hastanın genel sağlık durumu da sağkalım oranlarını etkileyebilir. Diyabet veya kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunları olan hastalarda sağkalım oranları daha düşük olabilir.
Hastanın yaşına göre mesane kanseri sağ kalım oranları;
- Yaşa göre sağkalım oranlarını etkilenebilir. Daha genç hastalarda sağkalım oranları daha yüksektir.
Hastanın cinsiyetine göre mesane kanseri sağ kalım oranları;
- Cinsiyet de sağkalım oranlarını etkileyebilir. Erkeklerde mesane kanseri kadınlara göre daha yaygındır ve sağkalım oranları da daha düşüktür.
Genel olarak mesane kanseri sağ kalım oranları;
- 5 yıllık sağkalım oranı: Tüm evreler için ortalama 5 yıllık sağkalım oranı %77'dir.
- 10 yıllık sağkalım oranı: Tüm evreler için ortalama 10 yıllık sağkalım oranı %70'tir.
- 15 yıllık sağkalım oranı: Tüm evreler için ortalama 15 yıllık sağkalım oranı %65'tir.
Bu oranlar sadece ortalama değerlerdir ve her hastanın bireysel sağkalım oranı farklı olabilir. Daha ayrıntılı bilgi için doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.
Sen de kendi sorunu sor
Bunlar da ilginizi çekebilir
Mesane kanseri evre 1 nedir?
Mesane kanseri evre 1 ya da 1. evre mesane kanseri, mesane kanserinin en erken evrelerinden biridir. Mesane kanseri 1. evrede, kanser hücreleri, henüz mesanenin içini döşeyen mukoza tabakasında yer alır. Kanser hücreleri, henüz kas tabakasına, lenf bezlerine ve uzak organlara sıçramamıştır.
Mesane kanseri 2. evre nedir? Belirtileri nelerdir?
Mesane kanseri 2. evre dendiğinde, kanserin mesane duvarını oluşturan kas tabakasını tuttuğu anlaşılır. Mesane duvarı kaslardan oluşur. Mesane kanseri, mesanenin içini döşeyen tabakadan başlar. Kanser bu tabakada ise evre 1 mesane kanseri adını alır. Biraz daha derinleşir ve kasları tutarsa evre 2 mesane kanseri ya da 2. evre mesane kanseri olur. Bu evrede henüz lenf bezi ve uzak organlara sıçrama yoktur. Bu evrede hiç bir belirti olamaybilieceği gibi, idrarda kan görülmesi, kanlı idrar yapma, sık idrara çıkma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Mesane kanseri görülme sıklığı nedir?
Mesane kanseri görülme sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü mesane kanserinin temel nedeni sigaradır. Toplumda sigara içilme oranı arttıkça mesane kanserinin görülme sıklığı artmaktadır. Dünyada en sık görülen 5. kanser türü mesane kanseridir.Mesane kanserinin görülme sıklığı erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha sıktır. Erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görülür. Erkeklerde görülen tümkanserlerin yaklaşık olarak %7’sini mesane kanseri oluşturur. Kadınlarda ise en sık görülen 7. kanserdir ve tüm kadın kanserlerinin %2.5’ini oluşturur.
Mesane kanseri (tümörü) kimlerde sık görülür?
Mesane kanseri ya da mesane tümörü, en yaygın olarak sigara içen insanlarda görülse de, nadiren sigara içmeyen insanlarda da ortaya çıkabilir. Mesane kanseri diğer kanser türleri gibi genetik özelliklerin ön planda olduğu bir hastalıktır. Çevresel karsinojenler de mesane kanserinin ortya çıkmasında etkili olur. Bu tür kanserojen maddeler maruz kalmak, mesane kanseri gelişiminde çok önemlidir. Özellikle baca temizleyiciliği yapanlarda, plastik ve lastik sanayisinde çalışan işçilerde mesane kanseri daha sık görülür.
Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?
Mesane kanserinin belirtileri, hastalığın evresine göre değişebilir. Hastalığın genellikle ilk görülen belirtisi, ağrısız kanama veya idrarda kan görülmesidir. idrarda kan görülmesi çok önemli bir bulgudur. Bu kanama genellikle ağrısızdır. Bu yüzden, bazen hastalar ağrı olmadığı için bunu önemsemez. Bazende kişi, çevresine ve doktora bu durumu anlatmaktan çekinebilir. Genellikle ağrılı kanamaların sebebi genellikle idrar yolu enfeksiyonu ya da taş gibi kanser olmayan hastalıklar olur. Ancak ağrısız kanamaların altında yatan hastalık daha çok mesane kanseri gibi kötü huylu bir hastalıktır. Mesane kanserindeki kanamalar, aralıklı olma ve bir süre sonra geçme eğilimindedir. Bu nedenle hasta durumu çok basit bir olay gibi düşünür. Ancak bu dönem çok önemlidir. Eğer ihmal söz konusu olursa, mesane kanseri daha da ilerler ve yayılmaya başlar. Bu yüzden bir kere bile idrarda kan görülmesi durumunda, mutlaka bir üroloji uzmanına (ürolog) başvurulmalıdır.
Mesane kanseri (tümörü) nedir?
Mesane kanseri ya da mesane tümörü, mesanenin içini döşeyen tabakadan kaynaklanan bir tümördür. Mesane kanserin görülme sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü mesane kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Toplumda sigara içilme oranı arttıkça mesane kanseri görülme sıklığı daha da artmaktadır.
Mesane (idrar kesesi) nedir?
Mesane yani diğer ismiyle idrar torbası, idrarın depolanmasına ve boşaltılmasına katkıda bulunan bir organdır. İdrar torbası, idrar kesesi olarak da bilinir. Karın boşluğunun altında bulunan içi boş bir organdır. Mesanenin içi, ürotelyum adı verilen bir tabakayla kaplıdır. Mesane kanseri genellikle bu tabakadaki hücrelerden kaynaklanır.
Mesane kanseri (tümörü) nasıl tedavi edilir?
Mesane kanseri (tümörü) tedavisi, hastalık erken dönemde tespit edilebilirse genellikle daha kolaydır. Mesane, idrarı depolayan içi boş bir organdır. Ürolojik organların önemli bir bölümüne, doğal bir delikten girilerek hastalıklı bölgeye ulaşılabilir ve hastalık tedavi (ameliyat) edilebilir. TUR mesane denilen bu ameliyat, tamamen kapalı olarak gerçekleştirilir. Mesane kanserine, idrar kanalından girilerek ulaşmak son derece basittir. Mesane içindeki bir kanserin temizlenmesi 15-20 dakikalık bir ameliyattır. Hasta kanserin küçük olduğu bazı hastalarda, hasta gece hastanede kontrol altında tutulmaz ve aynı gün taburcu edilebilir. Kanserin mesane kasını tuttuğu daha ileri evrelerde ise mesane tamamen çıkarılır. Buna sistektomi adı verilir. Daha sonra ise bağırsaklardan yeni mesane yapılır. Buna yapay mesane adı verilir. Mesane kanseri tedavisi daha detaylı bilgi https://www.hastalarokuyor.com/mesane-kanseri-tedavisi/
Mesane kanseri nasıl anlaşılır ?
Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Tanısı nasıl konur? Mesane kanseri tanısı erken dönemde konursa, tedavi daha kolay olur. Mesane kanseri tanı yöntemleri içinde ultrason, MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri bulunur. Aynı zamanda tümörün direkt olarak görülmesini sağlayan sistoskopi adı verilen bir yöntem de uygulanır. Bu yöntemde, idrar deliğinden son derece ince ve rahatsızlık vermeyen yumuşak bir aletle girilerek mesanenin içine bakılır ve içerisi değerlendirilir. Kesin tanı için sistoskopi genellikle yeterlidir. Bu sayede tümörün boyutu, yayılma durumu gibi detayları incelenir. Sistoskoplar kablo gibi kıvrılabilir özellikte olan yüksek tıp teknolojisi ürünleridir. Aynı zamanda elde edilen görüntülerin çözünürlüğü de son derece yüksektir. Sistoskopi sırasında hastaya anestezi verilmesi gerekmez. Bu endoskopik inceleme ayakta yapılan bir uygulamadır. Mesane kanseri tanısında %100’e yakın başarına sahiptir.
Mesane kanserinde erken dönemde tanı konulduğunda günübirlik bir cerrahi işlemle tüm kanserli yapıdan kurtulmak mümkün olabilir. Ancak geç kalınırsa mesanenin komple alınması (sistektomi) ve bazı vakalarda idrarın vücut dışında belirli bir noktaya toplanarak bir torbayla (ürostomi) yaşanması gerekebilir. Erken dönemde tanı koyulan bir hastalık olduğu için tedavi noktasında gecikmemek doğru olur.
Mesane kanseri evreleri nelerdir?
Mesane kanseri evreleri şunlardır;
Evre 1
Bu evrede kanserli yapı yüzeyel epitel tabakanın bir alt tabakası olan subepitelyal dokuda yer alır. Henüz kas tabakasına, lenf bezlerine ve uzak organlara bir sıçrama yoktur.
Evre 2
Bu aşamada kanser, kas tabakasını tutmuştur. Ancak hala lenf bezi ve uzak organlara sıçrama yoktur.
Evre 3
Bu evrede mesane kanseri, mesanenin etrafındaki yağlı tabaka ve çevredeki organlara yayılım gösterir. 3A evresinde lenf nodlarında en fazla bir tane metastaz yapma söz konusudur. Uzak organlara bir yayılma yoktur. 3B evresinde ise pelvik veya üst pelvik lenf nodlarında çok sayıda metestaz söz konusudur.
Evre 4
Bu evrede kanser uzak organlara ve lenf bezlerine yayılmıştır. 4A evresinde uzak organlarda metastaz söz konusu değildir. Prostat, vajina gibi komşu organlar tutulmuştur. Ancak 4B evresinde kanserli yapı kemik, akciğer, karaciğer gibi birçok organa metastaz söz konusudur.
Yeni SSS
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) tedavisi, semptomların şiddetine ve tipine bağlı olarak kişiselleştirilmelidir. İBS, huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Tedavi genellikle genel yakla ...
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) farklı şiddetlerde olabilir. En önemli belirtisi karın ağrısıdır. Başlıca irritabl bağırsak sendromu belirtileri şunlardır; Karın Ağrısı veya Kramp Karın bölgesinde ağrı, şişkinlik veya kramp şeklinde hissedilebilir. Ge ...
Boğaz reflüsü (laringeal reflü), mide asidinin yemek borusunu geçip, boğaz ve gırtlağa kadar yükselmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, gastroözofageal reflü hastalığı ile ilişkilidir ancak asit, yemek borusunun ötesine, daha üst bölgelere yani gırtlak ve ses tellerine ulaşır. ...
Boğaz reflüsü, mide asidinin yemek borusunu geçerek, boğaz ve gırtlağa ulaşmasıdır. Bu durum, genellikle gastroözofageal reflü hastalığının bir sonucu olarak gelişir. Mide asidinin yukarı doğru hareket etmesiyle boğazda yanma, ...
Zoretanin etken maddesi isotretinoin olan ve akne tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ciddi, tedaviye dirençli akne vakalarında tercih edilir. Zoretanin, A vitamini türevi olan bir ilaçtır ve oldukça etkili olmakla birlikte, ciddi yan etkiler de oluşturabilir. Bu nedenle ...
Cipralex (etken maddesi escitalopram), depresyon, anksiyete ve bazı diğer ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan bir antidepresandır. Cipralex kullanırken bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler genellikle tedaviye başlandıktan sonra birkaç hafta içinde belirginleşir ve zamanla ...
Bağırsak hastalıkları ile ilgilenen doktor, gastroenteroloji doktorudur. Bağırsak hastalıkları için gitmeniz gereken doktor gastroenterologtur. Gastroenterologlar, sindirim sistemi ve bununla ilişkili organlar (özellikle mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas) ile ilgili hastalık ...
Bağırsakla ilgili sağlık sorunları için başvurmanız gereken bölüm gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümleridir. Bu bölüm uzmanları, bağırsak hastalıklarıyla ilgilenir. Bağırsak hastalıkları ile ilgilenen bölümler şunlardır; ...
Ursofalk, safra asidi türevi olan ursodeoksikolik asit (UDCA) içeren bir ilaçtır ve genellikle karaciğer hastalıkları, safra taşı ve safra yolları hastalıkları gibi durumların tedavisinde kullanılır. Ursofalk, safra asitlerinin zararlı etkilerini azaltarak karaci ...
Migren ataklarını hafifletmek için reçetesiz satılan ilaçlar arasında parasetamol (Parol, Minoset), ibuprofen (Brufen, Advil) ve naproksen (Apranax) gibi NSAİİ'ler bulunmaktadır. Kafein içeren kombine ilaçlar (örneğin, Excedrin Migraine) de migren ağrısını hafifletebilir. Ancak bu ilaçlar mideye ...
Arveles (deksketoprofen) ve Parol (parasetamol) birlikte alınabilir, çünkü farklı etki mekanizmalarıyla ağrıyı daha etkili bir şekilde hafifletebilirler. Ancak bu kombinasyon, mide rahatsızlıkları veya karaciğer sorunları gibi yan ...
Tekerlekli sandalye fiyatları, oldukça geniş bir yelpazede değişiklik gösterir. 2024 Aralık ayı itibariyle, en temel manuel sandalyeler 450 TL'den başlayabilirken, ileri teknoloji ürünü, motorlu ve kişiye özel tasarlanmış modeller 60.000 TL'yi hatta daha fazlasını bulabilir. Fiya ...
Evet, masaj cihazları kas ağrısına genellikle iyi gelir. Kas ağrıları genellikle kasların aşırı kullanımı, yanlış duruş, stres veya gerginlikten kaynaklanır. Masaj cihazları, kas dokusuna derinlemesine baskı uygulayarak kan dolaşımını artırır, kaslarda biriken laktik asidin atılm ...
Saç dökülmesini azaltmak ve saç sağlığını desteklemek için bitkisel içerikli şampuanlar etkili olabilir. Kafein içerikli şampuanlar, saç köklerini uyararak dökülmeyi azaltabilir ve saçın güçlenmesine yardımcı olabilir. Isırgan otu özlü şampuanlar, saç köklerini g ...
Ella, aç veya tok karnına içilebilir. Ella'nın (ertesi gün hapı) etkinliği üzerinde yemek yeme durumunun bir etkisi yoktur. Ella'nın etkinliği mide bulantısından etkilenmez, bu nedenle yemeklerle birlikte almanız gerekmez. Ancak, bazı kadınlar ilacı yiyeceklerle birlikte almanın ...