Merhabalar. Benim yaklaşık 2 yıl önce dişim çekildi. Çekilen dişin sağ ve sol tarafında kaymalar oldu, yani yeterli boşluk bulunmuyor. Ama ben implantı yine de yaptırmak istiyorum. Bunun için nasıl bir yol izleniyor? Biraz araştırdığımda tel takılması gerekiyor gibi bir düşüncem oluştu. Bu zorunlu mu ? Şimdiden teşekkürler.
Cevap (1)
Merhba. Bir diş çekildikten sonra eğer o dişin boşluğu doldurulmazsa, sağdan ve soldan o tarafa doğru dişlerde kayma olur. Bu kayma, implant tedavisi için sorun oluşturabilir. Ancak, diş kaymasının miktarına göre, implant tedavisi mümkün de olabilir.
Diş kayması olan bir bölgede implant tedavisi için aşağıdaki yöntemlerden biri uygulanabilir:
- Diş teli: Diş teli, dişlerin kaymasını durdurmak ve implant için yeterli boşluk oluşturmak için uygulanır. Tel tedavisi, genellikle 6-12 ay sürer.
- Diş çekimi: Diş kayması çok fazla ise, implant için gerekli olan boşluğu oluşturmak için bazı dişlerin çekilmesi gerekebilir.
- Hacim arttırıcı yöntemler: Diş kayması nedeniyle oluşan boşluk, kemik grefti veya diş eti dolgu gibi hacim arttırıcı yöntemlerle doldurulabilir.
İmplant tedavisi için hangi yöntemin uygulanacağı, diş hekimi tarafından yapılacak olan muayene ve değerlendirmeler sonucunda belirlenir. Tel tedavisinin zorunlu olup olmadığı, diş kaymasının derecesine ve implantın yerleştirileceği bölgeye göre değişir. Eğer diş kayması az ise, tel tedavisine gerek olmayabilir. Ancak, diş kayması fazla miktarda ise, implant için yeterli boşluğu sağlamak için önce tel tedavisi gerekebilir.
Sorunuza, diş kayması miktarı ve implantın yerleştirileceği alanı görmediğim için, tel tedavisinin zorunlu olup olmadığına net olarak cevap veremiyorum. Bu sorunun cevabı, ancak diş hekiminizinyapacağı muayene sonucunda verilebilir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular
Soru sordu, - 6 gün önce
Bir Aydır Devam Eden Karın ve Eklem ağrıları
İyi günler. Karın ağrısı için ve eklemlerde ağrılarım.için doktorumun yaptığı testlerin sonuçları hakkında bana bilgi veriri misiniz? Ara ara karnım ağrımaktadır bir aydır.
Soru sordu, - 1 hafta önce
Karotis Doppler Ultrasonunda Lenf Nodu Büyümesi Belli Olur Mu?
Merhaba. 37 yaşındayım. Başlangıç seviyesinde ateroskleroz ve bunun sonucunda kalp damarlarımda minimal düzeyde plaklar tespit edilmesi nedeniyle kontrol amaçlı karotis doppler usg yapıldı. İşlem sırasında ekranda yuvarlak yuvarlak içi siyah-gri yapılar gördüm. Kendimce bunların lenf nodu olabileceğini düşündüm ama bunu doktoruma sormadım. İşlemin sonunda doktorum sonucun normal sınırlarda olduğunu söyledi. Yazılan raporda da arterlerden kanlanmadan vb bahsederek sonucun normal olduğu belirtiliyor ama lenf noduna ilişkin hiçbirşey yazmıyor. Hal böyle olunca ben de ekranda o görüntüleri gördüğüm için acaba lenf nodları vardı da tetkik lenf noduna yönelik olmadığı için bunlar inceleme dışı mı tutuldu, tehlikeli ve ciddi bir lenf nodu varsa bu atlandı mı diye endişelendim. Muhtemelen endişelerim yersiz ama son dönemde birkaç sağlık problemi yaşadığım için bu konuda danışmak istedim. Ekte raporu ve bazı görüntüleri yüklüyorum. Lenf nodu diye düşündüğüm alanları yuvarlak içine aldım. Ciddi bir lenf nodu olup bu inceleme dışı tutulmuş olabilir mi, bu çerçevede detaylı bir boyun usg yaptırmam gerekir mi gibi hususlarda fikir verirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
Soru sordu, - 2 hafta önce
Koroner BT Anjiyografi Kanser Yapar Mı?
Merhaba; 37 yaşındayım. Yaklaşık 5 ay önce kafa kemiğimde ağrılı bir şişlik nedeniyle beyin BT çektirmiştim. Aldığım total doz 11 msv yazıyordu. Geçen hafta yoğun böbrek ağrılarımın devam etmesi ve usg de bunu açıklayan birşey olmaması üzerine kontrastlı tam batın çekildi, böbrek damarını daraltan bir plak bulundu. Böbrekte plak tespit edildiği ve ailemde kalp rahatsızlığı olduğu için 3 boyutlu koroner bt sanal anjiyo çekilmesine karar verildi ve kalp damarımda da plaklar bulundu. Bu tablo için yaşımın çok erken olduğu, malesef buna genetiğin neden olduğu söylendi. Şimdi ilaç tedavisine başlayacağım. Sorum şu, çekilen btlerimde çok değerli bulgular tespit edildi ancak, çok kısa sürelerde (6 ay içinde) çektirdiğim bt ler nedeniyle çok radyasyon dozu aldığımı düşünüyorum. Özellikle son çektirdiğim koroner anjiyo bt nin dozu daha fazla gibi. Google da yaptığım araştırmada bunun kanser ihtimalini ciddi artırabileceği şeklinde yazılar gördüm, bunu düşünmekten rahat uyuyamıyorum. Sorum şu, altta son ikisinin doz raporlarını yüklediğim bt tetkikleri gerçekten çok yüksek dozlar mı, beni ileride kanser yapma ihtimalleri yüksek mi. Bunun için ek önlemler alabilir miyim. Yoksa çok endişe etmemi gereken bir durum yok mu. (Ciğerimdeki nodül için daha önce de düşük doz ve normal birkaç kez bt geçmişim olmuştu). Bu işin doğrusunu uzmanında öğrenirsem çok sevinirim zira internette bilgi kirliliği çok fazla.
Soru sordu, - 2 hafta önce
Daha Önce İki Kere Pozitif Olan ANA Testi Negatif Olabilir Mi?
Iyi günler. Birşey sormak istiyorum. ANA testim iki kere pozitif çıkıp sonra negatif çıkabilir mi benim? İki kere pozitif çıkıp sonra negatif olabikir mi? Kafam çok karıştı.
Soru sordu, - 2 hafta önce
Eklem ve Bacak Ağrıları Nedeniyle Yapılan Testlerin Sonuçları
Iyi günler. Benim.eklem ağrılarım ve bacaklarda ağrılar yüzünden yapılan testlerin sonuçları şöyledir