Cevap (1)
Tekrarlayan arpacık, göz kapağı kenarında yer alan yağ bezlerinin tekrarlayan enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar. Tekrarlayan arpacık birkaç farklı nedenen kaynaklanabilir.
1. Göz kapağı hijyeni eksikliği
Göz makyajının tam olarak temizlenmemesi, yağ bezlerinin tıkanmasına ve bakteri üremesine neden olabilir. Ellerin sık sık gözlere temas etmesi, bakterilerin göz kapaklarına taşınmasına yol açabilir. Yine başkalarıyla ortak havlu kullanımı veya kirli havluyla gözlerin silinmesi enfeksiyon riskini artırır.
2. Blefarit:
Blefarit, göz kapağı kenarlarının kronik iltihabıdır. Bu durum, yağ bezlerinin normal işleyişini bozarak arpacık oluşumuna zemin hazırlar.
3. Rosacea:
Rosacea, ciltte kızarıklık, sivilce ve iltihaplanmaya neden olan bir cilt hastalığıdır. Göz kapaklarını da etkileyerek arpacık oluşumuna katkıda bulunabilir.
4. Diyabet:
Kontrol altına alınmayan diyabet, bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Bu da tekrarlayan arpacık riskini yükseltir.
5. Stres: Stres, bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara karşı direnci azaltabilir.
6. Hormonal Değişiklikler: Özellikle kadınlarda hormonal değişiklikler, yağ bezlerinin aktivitesini etkileyerek arpacık oluşumunu tetikleyebilir.
7. Göz Kuruluğu: Göz kuruluğu, göz kapaklarının tahriş olmasına ve enfeksiyona açık hale gelmesine neden olabilir.
Tekrarlayan arpacık oluşumunu önlemek için;
- Göz kapağı hijyenine özen gösterin. Makyajınızı düzenli olarak temizleyin, ellerinizi sık sık yıkayın ve temiz havlu kullanın.
- Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının.
- Blefarit veya rosacea gibi altta yatan bir durum varsa tedavi olun.
- Diyabet hastalığınız varsa kan şekerinizi kontrol altında tutun.
- Stresten uzak durun, başa çıkma yöntemleri geliştirin.
- Göz kuruluğu yaşıyorsanız, doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanın.
Tekrarlayan arpacık sorununuz varsa, mutlaka bir göz doktoruna başvurmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz sizi muayene ederek altta yatan nedeni belirleyecek ve size uygun bir tedavi önerecektir.
İlgili Sorular
Soru sordu,
- 3 yıl önce2 doz biontech aşısı olanlarda 3. doz gerekir mi?
2 doz biontech aşı olanların 3. dozu da olması gerekir mi ? Hangi durumlarda 3. Doz aşı yapılır ?
Soru sordu,
- 2 yıl önceSol böbrek orta kesimde 7 mm çapında hiperekoik solid lezyon
Merhaba hocam. 10 gün önce yorgunluk nedeniyle iç hastalıkları bölümüne muayene oldum gerekli tedavi uygulandı doktor kontrol amaçlı ultrason çekinmemi istedi. Herhangi bir şikayetim yoktu, ancak ultrasonda sol böbrek orta kesimde 7 mm çapında hiperekoik solid lezyon mevcuttur gibi bir yazı çıktı . Doktorum bir üroloji doktoruna görünmemde fayda olacağını söyledi ama ben 10 gündür doktora gitmedim siz ne önerirsiniz ne yapmam gerekir?
Soru sordu,
- 2 yıl öncePenis uç kısmında renk değişikliği var
merhaba hocam ben 43 yaşındayım bundan 6 ay kadar önce prostat şikayetleri ile doktora gittim şikayetlerim sık idrara çıkma geceleri uykudan uyanma aniden sıkışma gibi şikayetlerdi yaşıma göre erkenden şikayetlerimin başladığını söyledi doktorum ama çok fazla su içiyodum doktorum tarafından xatral isimli prostat ilacı verildi 6 ay kadar kullandım faydasını gördüm şimdi de bu ilaca bağlı mı bilmiyorum ama penisin uç kısmında renk değişikliği oldu herhangi bir acı sızı yok ama kaygılandım sizce ne yapmalıyım hocam?
Soru sordu,
- 2 yıl önceKronik sistit hastalığında mesane fulgurasyonu
Merhabalar bir şey danışacağım Kronik sistit hastasına mesane fulgurasyonu ameliyatı uygulanır mı?
Soru sordu,
- 2 yıl önceRöntgende kızımın kalbinin üstünde boşluk var.
Merhabalar hocam. Kızım 5 yaşında. Akciğer iltihabı tedavisi gördük, bugün kontrole gittik, röntgende kalbinin üstünde boşluk var diye söyledi. Hocamız çocuk kardiyolojisine görünmemiz gerektiğini söyledi. Sizde bir kontrol eder misiniz ?
Soru sordu,
- 3 yıl önceUzun süre ekrana bakmak göze zararlı mı?
Merhabalar ekrana uzun süre bakmak göz sağlını ne derece etkiler? Olası olumsuz etkilerinden nasıl korunmak gerekir?
Soru sordu,
- 3 yıl önceLazerle göz çizme ameliyatı için yaş sınırı nedir?
Sayın hocam. Kızımda astigmat var. Tanıdıklardan lazerle ameliyat olup gözlükten kurtulanlar var. Biz de düşünüyoruz. Lazerle göz çizmede yaş sınırı var mı? Kaç yaşında yapılır?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular
Soru sordu,
- 3 hafta önceHalsizlik, Yorgunluk, Bitkinlik ve Öksürük Neden Olur?
İyi günler. Halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik ve çok öksürdüğüm için yaptırdım kan testleri ve röntgen sonuçlarını bana yorumlar mısınız?
Soru sordu,
- 1 ay önceÖksürüğüm İçin Yaptırdığım Test Sonucu
İyi günler. Öksürüğüm için yaptırdığım test sonucu şöyledir.
Soru sordu,
- 1 ay önceKol Ultrason Yorumu
Marker lokalizasyonuna yönelik yapılan USG de sağ radius distal lateral yüzeyinde simetriği ile karşılaştırıldığında kas yapı kısmen hipertrofiyedir. Sağda kısa aks çapı en geniş yerinde 2.3 mm, solda 1.2 mm ölçüldü. Negatif ülnar varyans izlendi.
Soru sordu,
- 1 ay önceSaç Dökülmem Neden Olabilir?
Merhaba, normalde de saç dökülmesi yaşayan biriyim. Demir, B12, D vitamini kullanıp değerlerimi yükselttiğimde dahi düzeltemediğim bir saç dökülmem var. Son zamanlarda dikkatimi çeken bir artış oldu bu dökülme konusunda ve saçımı tararken ya da yerde dökülmüş bir saçımı gördüğümde bir kökten birleşik iki saç telinin dökülmüş olduğunu görüyorum. Birçok kez karşılaştım son 1 ayda. Sebebi ne olabilir. Şu an kan değerlerim normal ve tiroid sorunum da yok bu arada. Yeni tahlil yaptırdım.
Soru sordu,
- 1 ay önceBel MR Raporu Yorumu
Lomber lordoz normaldir. Tüm vertebra korpus yükseklikleri ve sinyal yoğunlukları tabiidir. L5-S1 intervertebral diskinde solda postoparatif laminektomi defekti, diskte sol parasantral disk prottuzyonu, solda 1A sinir kökünde ve sol noral foraminal seviye sinir kökünde diskopatiye sekonder basılanma izlendi. Laminektomi defekti düzeyinde operasyon lojunda aksiyel serilerde 25x18 mm boyutlu kolleksiyon sahası mevcuttur. Gereklilik halinde yağ baskılı ve post kontrast seriler ile değerlendirme önerilir. Herniasyon bulgusu, spinal korda ya da kök basısı izlenmedi. Konus medullaris L1 vertebra düzeyinde sonlanmaktadır. Filum terminale serbesttir. İntra ve ekstradural kanal içi kitle tespit edilmedi.